Namnlöst dokument  menu


Hyrdning

At bruge sin hund til det den er skabt til, giver en utrolig indsigt i hundes måde at arbejde på og et utroligt tæt forhold til sin hund. Det er ramme alvor for hunden og de dyr man hyrder på og bør derfor behandles med stor respekt. Det er ingen leg.

Der findes mange forskellige arbejdsopgaver med får, køer og andre dyr på gårdene og til det arbejde, er der lavet mange forskellige hyrdehunde. De har hver især deres særlige kendetegn. Border Collien kan lave store udløb udenfor fårenes trykzone og hente får på store afstande og de har meget "eye", hvilket gør at de kan få dyrene til at flytte sig, blot ved at kigge på dem. Aussien er lavet til at flytte store flokke af kvæg. De napper dem om nødvendigt i haserne, for at få dem til at bevæge sig. Kelpien kan kravle rundt på ryggen af fårene og på den måde være med til at sautere fåreflokken hjemme i "anlægget" på farmen.
Bearded collien blev før i tiden primært brugt til at drive får, men historien fortæller, at nogle bønder også anvendte dem til at drive kvæg fra højlandet ned til markederne.

Folk hyrdetræner af forskellige årsager. Nogle har får hjemme og vil gerne kunne bruge hunden i deres arbejde med fårene, andre træner til konkurrencer, mens andre igen træner, fordi de synes det er en god og spændende form for samvær med deres hund.

For at kunne hyrde med sin hund, kræver det først og fremmest at hunden er "tændt". Hunden bliver introduceret til fårene og man kigger på dens instinkt for at arbejde. Man kan møde flere forskellige måder at "tænde" hundene på, men det er vigtigt for mig at det sker i respekt for alle parter, også fårene. Når man har vækket hundens instinkt til at hyrde, som er et jagtinstinkt, er man ikke i tvivl.

Hyrdetræning er, som megen anden træning, bygget op omkring delelementer. Det er vigtigt hyrden ved, hvad han/hun træner og gør det i små succesfulde runder i indlæringsfasen. Senere sætter delelementerne sammen. Der skal altid sluttes af med noget positiv. For når du og din hund forlader træningsstedet med en positiv afslutning, vil hunden starter med den samme positive indstilling næste gang og du vil gå på og fra træningsbanen med et smil.

Når jeg starter en hund op, siger jeg så lidt som overhovedet muligt til hunden. Den skal lære, erfare og forstå hvad dens opgave er og lære at læse min krop. Senere kommer der kommandoer på. Til sidst lærer jeg hunden fløjtekommandoer. Der er flere fordele ved fløjten. Hunden kan høre den over store afstande, den skærper hundens sanser og jeg oplever en hurtigere reaktion fra hundens side. Når man bruger fløjten er det let at forblive neutral i kommandoerne, for det er vigtigt at hyrden ikke bliver negativ og personlig, hvis/når tingene ikke helt går som forventet.

Træningen skal bygges op omkring hurtig og langsom træning. Hvis man tillader hunden at løbe rundt i høj fart hele tiden, tror hund at det er det der skal til hele tiden. Det er vigtigt hunden kommer ned i tempo og lære, at den kan bevæge fårene med sit tryk stille og roligt. Respekterer hyrden og hunden fårene, vil fårene også være meget mere samarbejdsvillige. Der er mange forskellige opgaver i hyrdning. Der er optaget, hentning, drivning, deling, balance, sidekommandoer m.m.. Man både driver og henter får, mens man som hovedregel driver kvæg og ænder. Det er vigtigt at man varierer sin træning og fx ikke kun laver hentninger hele tiden, men også begynder at drive med hunden på et tidligt tidspunkt af indlæringsfasen, ellers risikere man en hund der hele tiden vil gå i balance og hente dyrene til én og det bliver svære at lære hunden at drive. Det er godt at have kommandoer hunden forstår, men brug dem kun når det er nødvendigt. Hunden er et selvstændigt væsen og den skal have lov til at tænke selv. Ofte læser den situationerne hurtigere og bedre end hyrden, så hvorfor ikke udnytte dette. Hyrdning er et samarbejde, hvor både hund og hyrde har noget at skulle have sagt.

For at kunne hyrde roligt og kontrolleret med sin hund, er det vigtig du har et godt samarbejde med din hund. For mig er et godt samarbejde gensidig respekt mellem menneske og hund og hunden samarbejder frivilligt uden nogen former for tvang, men den sætter ikke spørgsmålstegn ved at det er dig der bestemmer. Det er vigtigt det er mennesket og ikke hunden der leder "jagten". For hunden og fårene er det nemlig aldrig "for sjovt" eller træning, det er jagt og jagten handler om, om der kommer mad på bordet i aften eller ej.

Har du lyst til at gøre din hyrdehund konkurrenceklar, instinktteste, træne eller har du spørgsmål ang. hyrdning, er du velkommen til at kontakte mig og jeg vil hjælpe dig, alt det jeg kan. Alle hyrdehunde racer er velkomne.

 

Copyright © Bearded Collie Klubben Danmark           Web design: Linda Jönsson