Namnlöst dokument  menu


Rally lydighed

Rally lydighed er en sjov blanding af lydighed og agility, en sport som bearded collien elsker. Rally er ikke så disciplinært som lydighed og ikke nær så hurtig som agility.

I rally lydighed skal hund og fører gennemføre en bane på tid, med 10-20 øvelser i en bestemt rækkefølge og efter nogle fastlagte regler. Hver øvelse er angivet med et skilt, der i tegning og ord beskriver øvelsen.

Mange af øvelserne er velkendte fra almindelige lydighed, men der er også en del andre øvelser. Og først og fremmest er bedømmelsen mere fleksible end ved almindelige lydighedsprøver.

Det er nemlig tilladt føreren at tale, rose, opmuntre, klappe i hænder eller på låret og bruge ethvert verbalt udtryk til opmuntring, hvis der ikke tydeligt er angivet andet i disse regler. Flere kommandoer og/eller tavsesignaler hvor den ene eller begge arme bruges er tilladt. På intet tidspunkt behøver førerens arme at holdes i nogen særlig position. Føreren må dog ikke berøre hunden.

Der lægges især vægt på samarbejdet mellem hund og fører og det skal være tydeligt, at hund og fører har det sjovt. Der kræves ikke en perfekt 'plads'-position - hunden skal bare være indenfor en halv meter fra førerens venstre side. Skævsidning på op til 45 grader, er også tilladt.

Rally er en meget udbredt sport, som kan dyrkes i langt de fleste hundeklubber. Ved stor efterspørgsel kan klubben arrangere et kursus.

Copyright © Bearded Collie Klubben Danmark           Web design: Linda Jönsson